
 

December 29, 2011 
 
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2011-  024   
 
Mr. Gary E. Rebenstorf 
Director of Law and City Attorney 
City Hall 
455 North Main, 13th Floor 
Wichita, Kansas 67202 
 
Re: Cities and Municipalities—Miscellaneous Provisions—Firearms and 

Ammunition; Regulation by City or County, Limitations. 
 
Synopsis: Regulating “the manner of openly carrying a loaded firearm” includes local 

ordinances requiring firearms to be carried in a holster, with the safety on, 
and/or within the control of the individual at all times. A city may not 
completely prohibit the open carry of a loaded firearm on one’s person, or 
in the immediate control of a person, while on property open to the public. 
Cities may regulate the way, mode, or method of openly carrying a loaded 
firearm within reaching distance of one’s person. A firearm stored in a 
glove compartment or underneath the seat of a vehicle is within the 
immediate control of a person. A city may lawfully require firearm permits, 
regulate training requirements and limit the make, model, and caliber of 
firearms that may be carried by private security officers while engaged in 
the duties of a private security officer. A city may not prohibit the 
concealed carry of firearms by private security officers beyond the 
restrictions authorized by the Personal and Family Protection Act, K.S.A. 
2010 Supp. 75-7c01 et seq. Cited herein: K.S.A. 2010 Supp 12-16,124; 
K.S.A. 2010 Supp. 75-7c10; K.S.A. 2010 Supp. 75-7c17. 

 
 

*   *  * 
 
Dear Mr. Rebenstorf: 
 
As City Attorney for the City of Wichita, you ask several questions concerning the ability 
of cities to regulate firearms. Your questions specifically pertain to K.S.A. 2010 Supp. 
12-16,124(b)(2), which reads as follows: 
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(b) Nothing in this section shall:  
… 
(2) prohibit a city or county from regulating the manner of openly carrying 
a loaded firearm on one’s  person; or in the immediate control of a person, 
not licensed under the personal and family protection act while on property 
open to the public. 

 
We address each of your questions in turn. 
 

1.  What is meant by regulating the manner of openly carrying a loaded firearm on 
one’s person? 

 
Answer: K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124 does not define “manner,” so we base our 
analysis on the ordinary meaning of the word. “Manner” is defined as “[a] way, mode, 
method of doing anything.”1 Therefore, K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2) preserves 
the authority of a city or county to regulate the way, mode, or method of openly carrying 
a loaded firearm on one’s person, or in the immediate control of a person, who is not 
licensed to carry a concealed weapon. We opine that this statute includes, but is not 
necessarily limited to, a regulation requiring firearms to be secured in a holster, 
requiring openly carried firearms to have the safety on, and requiring an individual 
openly carrying a firearm to maintain control of the firearm at all times.  
 

2. Does K.S.A. 12-16,124 preempt Section 5.88.010(1)(e) of the Wichita City Code? 
 

Answer: Section 5.88.010(1)(e) of the Wichita City Code states: “Unlawful use of a 
weapon is knowingly…Carrying on one’s person any unconcealed, loaded firearm, 
while on property open to the public, except when on one’s land or in one’s abode or 
fixed place of business.”2 Put another way, the Wichita City Code prohibits the open 
carry of a loaded firearm on one’s person while on public property in all circumstances.  

 

In Attorney General Opinion No. 2011-006, we determined that K.S.A. 2010 Supp. 12-
16,124(b)(2) carves out specific circumstances under which the general rule of 
preemption of local regulatory authority3 does not apply. We further determined that 
where K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2) is silent on a factual circumstance, local 

                                                           
1 Black’s Law Dictionary, 5

th
 Edition (1979). 

2 Emphasis added. 
3
 K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(a): “No city…shall adopt any ordinance, resolution or regulation… 

governing the purchase, transfer, ownership, storage or transporting of firearms or ammunition…”  We 
note that this preemption language bars the “transporting of firearms.”  The United States Supreme Court, 
in discussing a case regarding firearms, has discussed the relationship between the terms “carry” and 
“transport” and has noted that “ ’transport’ is a broader category that includes ‘carry’ ”.  Muscarello v. U.S., 
524 U.S. 125, 135 (1998). Given the general intent of the Kansas legislature to preempt local regulation 
of firearms, as we discussed in Opinion 2011-06, and given the Supreme Court’s observation in 
Muscarello that “transport” includes “carry,” we believe that the preemption language in K.S.A. 2010 
Supp. 12-16, 124(a) includes the open carry of firearms and that, therefore, it is necessary to analyze 
whether any of the statutory exceptions to that general preemption apply. 
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authority is preempted. In this instance, the Wichita City Code prohibits any manner of 
openly carrying a loaded firearm while on property open to the public. By contrast, 
K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2) allows a city to regulate “the manner of openly 
carrying a loaded firearm,” which implies that a city may adopt ordinances to govern 
the way, mode, or method of such open carry, but may not ban the practice entirely. A 
city ordinance prohibiting any form of open carry of a loaded firearm on public property 
is a factual circumstance not within the exception created by K.S.A. 2010 Supp. 12-
16,124(b)(2). As such, we opine that Section 5.88.010(1)(e) of the Wichita City Code is 
preempted. 

 
3.  What is meant by regulating the manner of openly carrying a loaded firearm in 

the immediate control of a person? 
 
Answer: Kansas statutes do not define “immediate control of a person,” but we take 
guidance from court holdings regarding vehicle searches and seizures, because such 
cases frequently involve a determination of whether a seized item was within the 
immediate control of an occupant of the vehicle. The United States Supreme Court has 
held that the area in “immediate control” of an occupant of a vehicle is the area within 
“reaching distance” of that person.4 By extension, we opine that a firearm is in the 
immediate control of a person if such firearm is within reaching distance of that person. 
 
As noted in Answer No. 1 above, K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2) preserves the 
authority of a city or county to regulate the way, mode, or method of openly carrying a 
loaded firearm on one’s person, or in the immediate control of a person, who is not 
licensed to carry a concealed weapon. Applying our logic in Answer No. 1 above to this 
question, we opine this statute includes, but is not necessarily limited to, a regulation 
requiring firearms to be secured in a holster, requiring openly carried firearms to have 
the safety on, and requiring an individual openly carrying a firearm to maintain control of 
the firearm at all times.  
 

4.  If the language “immediate control of a person” in K.S.A. 12-16,124(b)(2) includes 
carrying a firearm in a vehicle, does this include the glove compartment or under 
the seat? 

 
Answer: As noted above, the area in “immediate control” of an occupant of a vehicle is 
the area within “reaching distance” of that person.5 By this standard, a glove 
compartment or the area beneath a seat would likely be considered within the 
immediate control of an occupant of a vehicle. K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124 does not 
define “concealed,” so we apply the ordinary meaning of the word, which is “kept from 
sight or view.”6 A firearm stored under a seat or inside a glove compartment is kept from 
sight or view, and thus would be considered a concealed firearm outside the scope of 
K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2).  
 

                                                           
4 New York v. Belton, 453 U.S. 454 (1981). 
5 Id. 
6 Black’s Law Dictionary, 5

th
 edition (1979). 
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5.  Does K.S.A. 12-16,124 preempt Section 5.88.010(1)(f) of the Wichita City Code? 
 

Answer: Section 5.88.010(1)(f) of the Wichita City Code states: “Unlawful use of a 
weapon is knowingly…Carrying in any vehicle under one’s immediate control, while on 
property open to the public, any loaded firearm, except when on one’s land or in one’s 
abode or fixed place of business.” Put another way, the Wichita City Code prohibits the 
carrying of a loaded firearm in a vehicle under one’s immediate control while on public 
property in all circumstances.  

 

As a threshold matter, we note that the syntax of Section 5.88.010(1)(f) of the Wichita 
City Code suggests that the vehicle, and not the firearm, must be within the immediate 
control of the person. For example, a citizen driving through a city parking lot with a 
loaded firearm in the trunk of the vehicle would be in violation of Section 
5.88.010(1)(f). This language would prohibit an individual from carrying any loaded 
firearm anywhere in a vehicle, when such vehicle is under the immediate control of the 
individual and is on property open to the public.  

 

K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2) allows cities to regulate the manner of carrying a 
loaded firearm in the immediate control of person, who is not a concealed carry 
licensee, while on public property. However, Section 5.88.010(1)(f) of the Wichita City 
Code effectively makes it unlawful to be present in a vehicle with a loaded weapon on 
public property. In our opinion, Section 5.88.010(1)(f) of the Wichita City Code goes 
beyond the preemption exception of K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(2), and thus is 
preempted by K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(a).   
 

6.  Does K.S.A. 12-16,124 preempt Section 5.88.010(1)(g) of the Wichita City Code 
as it relates to non-holders of concealed carry permits? 

 

Answer: Section 5.88.010(1)(g) of the Wichita City Code states: “Unlawful use of a 
weapon is knowingly…Carrying in any air, land or water vehicle an unloaded firearm 
that is not encased in a container which completely encloses the firearm.” Section 
5.88.010(6)(a) of the Wichita City Code states that Section 5.88.010(1)(g) shall not 
apply to holders of concealed carry permits.  

 

K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(b)(4) states: 

 

 (b) Nothing in this section shall: 

 … 
 (4) prohibit a city…from adopting an ordinance, resolution or regulation 

requiring a firearm transported in any air, land or water vehicle to be 
unloaded and encased in a container which completely encloses the 
firearm or any less restrictive provision governing the transporting of 
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firearms, provided such ordinance, resolution or regulation shall not apply 
to persons licensed under the personal and family protection act.7 

 
Because Section 5.88.010(1)(g) of the Wichita City Code does not exceed the statute’s 
exception to the general rule of preemption of local firearms ordinances, and because 
Section 5.88.010(6)(a) expressly exempts concealed carry license holders from the 
ordinance, we opine that Section 5.88.010(1)(g) of the Wichita City Code is not 
preempted by state law. 

 
7.  Does K.S.A. 12-16,124 preempt the City from requiring firearm permits for private 

security officers? 
 

Answer: No. Cities’ home rule powers authorize cities to “determine their local affairs 
and government” so long as local rules are not preempted by state law.8 Legislative 
intent to eliminate the authority of a city to enact local regulations must be clearly 
manifested in statute, and cannot be implied.9 K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(a) 
preempts city regulations governing the “purchase, transfer, ownership, storage or 
transporting of firearms,” but does not expressly preempt the authority of cities to 
require occupational licenses. A private security officer firearm permit does not impact 
the purchase, transfer, ownership, storage or transportation of firearms. In our opinion, 
city firearm permits for private security officers are not preempted by state law. 

 

8. Does K.S.A. 12-16,124 preempt the City from regulating training requirements 
and limiting make, model, and caliber of firearms that may be carried by private 
security officers? 

 
Answer: No. As noted above, K.S.A. 2010 Supp. 12-16,124(a) preempts city regulations 
governing the “purchase, transfer, ownership, storage or transporting of firearms.” A city 
regulation governing training requirements for private security officers, or limiting the 
types of firearms that may be carried while on duty as a private security officer, does not 
govern an individual’s ability to lawfully purchase, transfer, own, store or transport 
firearms in their capacity as a private citizen. It is our opinion that K.S.A. 2010 Supp. 12-
16,124(a) is not intended to preempt local occupational regulations that only affect on-
the-job activities. 

 
9.  Can the City prohibit a person holding a concealed carry license from carrying a 

concealed firearm while performing the duties of a private security officer? 
 

Answer: A city may prohibit a city employee from carrying a concealed handgun while 
on city property or while engaged in the duties of city employment.10 A city also may 
prohibit any concealed carry of a handgun within a city building so long as signs are 

                                                           
7
 Emphasis added. The Personal and Family Protection Act, K.S.A. 2010 Supp. 75-7c01 et seq., 

authorizes the issuance of concealed carry licenses. 
8
 Kan. Const. Art. 12, §5(b); Junction City v. Lee, 216 Kan. 495 (1975). 

9
 Zimmerman v. Board of County Comm’rs of Wabaunsee County, 289 Kan. 926, 973 (2009).  

10
 K.S.A. 2010 Supp. 75-7c10(b)(1). 



Gary Rebenstorf 
Page 6 

 

posted notifying the public of the prohibition.11 Lastly, carrying a concealed handgun 
may be prohibited in certain buildings provided such premises are conspicuously posted 
as prohibiting concealed carry.12  
 
Aside from the above restrictions, no city may regulate, restrict, or prohibit the carrying 
of concealed handguns by concealed carry licensees.13 Thus, the city would not be 
authorized to prohibit a person holding a concealed carry license from carrying a 
concealed firearm while performing the duties of a private security officer. 
 

Sincerely, 
 
      /s/Derek Schmidt 
 
      Derek Schmidt 
      Attorney General 
 
      /s/Sarah Fertig 
     
      Sarah Fertig 
      Assistant Attorney General 
 
DS:AA:SF:ke 

                                                           
11

 K.S.A. 2010 Supp. 75-7c10(b)(2). 
12

 K.S.A. 2010 Supp. 75-7c10(a). 
13

 K.S.A. 2010 Supp. 75-7c17(a). This statute also permits counties to adopt a resolution to prohibit 
concealed carry by United States attorneys, district attorneys and other public attorneys inside a county 
courthouse, but this provision does not apply here. 


