
 

July 5, 2013 
 
 
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2013- 11  
 
Robert J. Schmisseur, County Counselor 
Pratt County Counselor’s Office 
223 South Main St., Suite 200 
P.O. Box 313 
Pratt, KS 67124 
 
 
Re: Counties and County Officers–General Provisions–County Home Rule 

Powers; Limitations, Restrictions and Prohibitions; Charter Resolutions 
 

State Departments; Public Officers and Employees‒Firearms‒Personal 
and Family Protection Act 

 
Synopsis: A county may not enact a charter resolution to exempt the county from L. 

2013, Ch. 105, § 2. Cited herein: K.S.A. 2012 Supp. 19-101a; K.S.A.19-
101c; K.S.A. 2012 Supp. 75-7c01; 75-7c17, as amended by L. 2013, Ch. 
105, § 10; 75-6102; L. 2013, Ch. 105, § 2.  

 
 

* * * 
 
Dear Mr. Schmisseur: 
 
As the Pratt County Counselor, you request our opinion whether a county may enact a 
charter resolution exempting itself from Section 2 of Senate Substitute for House Bill 
2052 (Senate Sub. for HB 2052), hereinafter referred to as L. 2013, Ch. 105, § 2. 
Effective July 1, 2013, L. 2013, Ch. 105, § 2 prohibits a Kansas municipality1 from 
restricting persons licensed by the state to carry concealed handguns from carrying a 

                                                           
1 The legislature adopted the definition of municipality in K.S.A. 2012 Supp. 75-6102(b) for the purposes 
of the bill, excluding school districts: “any county, township, city . . . or other political or taxing subdivision 
of the state, or any agency, authority, institution or other instrumentality thereof.” L. 2013, Ch. 105, 
§2(l)(2). 
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concealed handgun into a state or municipal building2 unless such building has 
adequate security measures3 to detect and restrict all weapons from entering the 
building.4  
 
Your question pertains to a county’s power of home rule, which allows the governing 
body of a county to “transact all county business and perform all powers of local 
legislation and administration as it deems appropriate.”5  
 
The principles governing county home rule authority are well-established. County home 
rule powers derive from statute, specifically K.S.A. 19-101 et seq. Such home rule 
powers “shall be liberally construed for the purpose of giving to counties the largest 
measure of self-government.”6 As part of its home rule authority, a county may enact a 
charter resolution to exempt itself from state laws that are applicable to the county but 
not uniformly applicable to all counties.7 
 
County home rule powers are not unlimited. “Counties are prohibited . . . from passing 
any legislation which is contrary to or in conflict with any act of the state legislature 
which is of uniform application to all counties throughout the state.”8 Such uniform laws 
“occupy the field” of regulation and preclude home rule: “The legislature may reserve 
exclusive jurisdiction to regulate in a particular area when an intent is clearly manifested 
by state law to pre-empt a particular field by uniform laws made applicable throughout 
the state.”9 Thus, whether a county may enact a charter resolution to exempt itself from 
the provisions of Section 2 of L. 2013, Ch. 105 depends upon whether the law is a 
uniform enactment that preempts local regulation of concealed carry. 
 
Section 2 of L. 2013, Ch. 105 is “a part of and supplemental to”10 the Personal and 
Family Protection Act (PFPA),11 commonly known as the concealed carry law. 
Therefore, we consider Section 2 in the context of the PFPA as a whole.  

                                                           
2 “’State or municipal building’ means a building owned or leased by such public entity. It does not include 
a building owned by the state or a municipality which is leased by a private entity whether for profit or not-
for-profit or a building held in title by the state or a municipality solely for reasons of revenue bond 
financing.” L. 2013, Ch. 105, § 2(l)(5)(A). 
3 “’Adequate security measures’ means the use of electronic equipment and personnel at public 
entrances to detect and restrict the carrying of any weapons into the state or municipal building, including, 
but not limited to, metal detectors, metal detector wands or any other equipment used for similar 
purposes to ensure that weapons are not permitted to be carried into such building by members of the 
public. Adequate security measures for storing and securing lawfully carried weapons, including, 
but not limited to, the use of gun lockers or other similar storage options may be provided at public 
entrances.” L. 2013, Ch. 105, § 2(l)(1).  
4 The governing body or chief administrative officer of a municipal building may exempt the building from 
this requirement for specified periods of time by submitting written notice to the Attorney General. L. 
2013, Ch. 105, §§ 2(i) and (j). 
5 K.S.A. 2012 Supp. 19-101a(a). 
6 K.S.A. 19-101c. 
7 K.S.A. 2012 Supp. 19-101a(b). 
8 Missouri Pac. R R. v. Board of Co. Comm’rs of Greeley Co., 231 Kan. 225, 227 (1982). See also K.S.A. 
2012 Supp. 19-101a(a)(1). 
9 231 Kan. at 227. 
10 L. 2013, Ch. 105, § 2(m). 
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The PFPA includes a clear description of the legislature’s intent in enacting statewide 
laws governing concealed carry. K.S.A. 2012 Supp. 75-7c17(a), as amended by L. 
2013, Ch. 105, § 10, states: 
 

The legislature finds as a matter of public policy and fact that it is 
necessary to provide statewide uniform standards for issuing licenses to 
carry concealed handguns for self-defense and finds it necessary to 
occupy the field of regulation of the bearing of concealed handguns for 
self-defense to ensure that no honest, law-abiding person who qualifies 
under the provisions of this act is subjectively or arbitrarily denied the 
person's rights. No city, county or other political subdivision of this state 
shall regulate, restrict or prohibit the carrying of concealed handguns by 
persons licensed under this act except as provided in section 2, and 
amendments thereto, and in subsection (b) of K.S.A. 75–7c10, and 
amendments thereto, and subsection (f) of K.S.A. 21–4218, prior to its 
repeal, or subsection (e) of K.S.A. 21–6309, and amendments thereto. 
Any existing or future law, ordinance, rule, regulation or resolution enacted 
by any city, county or other political subdivision of this state that regulates, 
restricts or prohibits the carrying of concealed handguns by persons 
licensed under this act except as provided in section 2, and amendments 
thereto, and in subsection (b) of K.S.A. 75–7c10, and amendments 
thereto, and subsection (f) of K.S.A. 21–4218, prior to its repeal, or 
subsection (e) of K.S.A. 21–6309, and amendments thereto, shall be null 
and void.12 

 
In our opinion, this statute is a clear manifestation of the legislature’s intent to preempt 
local regulation of concealed carry. Consistent with such intent, the other statutes of the 
PFPA contain no provision that would exempt certain counties from its application or 
otherwise create exceptions to the general applicability of the PFPA to all counties. 
Although the PFPA authorizes counties to restrict the concealed carry of handguns into 
certain county buildings,13 it is nonetheless uniformly applicable to all Kansas counties. 
 
Section 2 of L. 2013, Ch. 105 is no different. Section 2 applies to “any . . . municipal 
building” and any “municipality.” The bill defines municipality to include “any county.” If 
we substitute “county” for “municipality” in Section 2, it is clear that the statute applies to 
all counties. For example, Section 2(c) would read: “No state agency or county shall 
prohibit an employee who is licensed to carry a concealed handgun under the 
provisions of the personal and family protection act from carrying such concealed 
handgun at the employee’s work place . . . .”14  
 
 

                                                                                                                                                                                           
11  K.S.A. 2012 Supp. 75-7c01 et seq. 
12 Emphasis added. 
13 See L. 2013, Ch. 105, §§ 2(g), (h) and (k). 
14 Emphasis added. 
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It is our opinion that L. 2013, Ch. 105, § 2 is part of an act of the legislature that is 
uniformly applicable to all counties. Because the PFPA is a uniform enactment 
applicable to all counties, a county may not enact a charter resolution to exempt itself 
from the provisions of Section 2 of L. 2013, Ch. 105, or from any other provision of the 
PFPA. However, we note that Sections 2(i) and 2(j) of L. 2013, Ch. 105 provide 
mechanisms by which a county may exempt certain buildings from the provisions of the 
bill for specific periods of time.15 
 
 
  
 Sincerely, 
 
 
 
 Derek Schmidt 
 Attorney General 
 
 
 
 Sarah Fertig 
 Assistant Attorney General 
 
 
DS:AA:SF:sb 

                                                           
15 L. 2013, Ch. 105, §§ 2(i) and (j). 


