
 

January 24, 2019 
 
 
 
ATTORNEY GENERAL OPINION NO. 2019- 2 
 
The Honorable Ken Rahjes 
State Representative, 110th District 
State Capitol, Room 149-S 
Topeka, KS  66612 
 
Re: State Departments; Public Officers and Employees—Firearms—

Personal and Family Protection Act; Restrictions on Carrying 
Concealed Handgun; Sign Requirements; Dormitory 

 
Synopsis: A one-story dormitory-type structure having a series of 

living/sleeping units, each with a separate exterior door, is a 
“building” under K.S.A. 2018 Supp. 75-7c10.  The Personal and 
Family Protection Act requires that signage for such a structure be 
posted near all exterior doors of the building.  Therefore, signage 
would need to be placed near the exterior door of each 
living/sleeping unit.  Cited herein:  K.S.A. 2018 Supp. 75-7c01; 75-
7c10; K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20; L. 2010, Ch. 140, § 9. 

 
*   *   * 

 
Dear Representative Rahjes: 
 
As State Representative for the 110th District, you request our opinion regarding 
the signage requirements of the Personal and Family Protection Act1 (PFPA) for 
a building owned and occupied by a Kansas not-for-profit corporation.  You ask 
specifically whether signage is required for each door leading into an individual 
living/sleeping unit of a one-story dormitory-type structure.  The door of each 
living/sleeping unit allows direct access into the unit from an outdoor courtyard.  
There is no shared interior space, such as a commons area or interior hallways 
connecting the units. 

                                                           
1 K.S.A. 2018 Supp. 75-7c01 et seq. 
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Subsection (a) of K.S.A. 2018 Supp. 75-7c10 states, “The carrying of a 
concealed handgun shall not be prohibited in any building unless such building is 
conspicuously posted in accordance with rules and regulations adopted by the 
attorney general.”  The rules and regulations are to “prescrib[e] the location, 
content, size and other characteristics of signs to be posted on a building where 
carrying a concealed handgun is prohibited. . . .”2  Minimum requirements set by 
statute are that: 
 

(1) The signs be posted at all exterior entrances to the prohibited 
buildings; 
 
(2) the signs be posted at eye level of adults using the entrance 
and not more than 12 inches to the right or left of such entrance; 
 
(3) the signs not be obstructed or altered in any way; and 
 
(4) signs which become illegible for any reason be immediately 
replaced.3 

 
The answer to your question turns on the meaning of “exterior entrances to the 
prohibited buildings.”  Since July 1, 2010, “‘building’ [has] not include[d] any 
structure, or any area of any structure, designated for the parking of motor 
vehicles.”4  The term “building” is not otherwise defined in the PFPA.5  In Attorney 
General Opinion Nos. 2013-14 and 2013-21, this office employed the ordinary 
meaning of “building” in K.S.A. 2013 Supp. 75-7c20, when we determined it 
refers to a structure as a whole.  A “building” is “a structure with a roof and walls, 
such as a house or factory;” “a relatively permanent enclosed construction over a 
plot of land, having a roof and usually windows and often more than one level, 
used for any of a wide variety of activities, as living, entertaining, or 
manufacturing.”6  As a result, we concluded an interior office suite or individual 
floor within a multi-office or multi-story structure is not a “state or municipal 
building” under the PFPA.7 
 
Although Attorney General Opinion Nos. 2013-14 and 2013-21 concerned public 
buildings, rather than a privately-owned facility such as you describe, we believe 

                                                           
2 K.S.A. 2018 Supp. 75-7c10(j). 
3 Id. (emphasis added). 
4 See L. 2010, Ch. 140, § 9; K.S.A. 2018 Supp. 75-7c10(h)(2). 
5 Attorney General Opinion No. 2013-14. 
6 Attorney General Opinion Nos. 2013-14; 2013-21. 
7 In Attorney General Opinion No. 2013-21 we also opined that an office space leased by a public 
entity in a strip shopping center is a “state or municipal building” for the purposes of the PFPA; 
however, that opinion relied upon legislative history showing that the 2013 amendments to the 
PFPA were intended to “maximize the ability of concealed carry licensees to carry concealed 
handguns into public buildings.”  We do not apply the same analysis here because you ask only 
about privately-owned buildings. 
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this ordinary meaning is likewise applicable to private buildings whose signage is 
regulated by K.S.A. 2018 Supp. 75-7c10.8  A one-story dormitory-type structure 
having a series of living/sleeping units, each with a separate exterior door, is a 
“building” under K.S.A. 2018 Supp. 75-7c10.  The PFPA requires that signage for 
such a structure be posted near all exterior doors of the building.  The PFPA 
does not require that the exterior door grant access to all areas within a building.  
Therefore, signage would need to be placed near the exterior door of each 
living/sleeping unit. 

 
Sincerely, 
 
/s/Derek Schmidt 
 
Derek Schmidt 
Kansas Attorney General 
 
/s/Richard D. Smith 
 
Richard D. Smith 
Assistant Attorney General 

 
DS:AA:RDS:sb 
 

  

                                                           
8 “[I]n determining legislative intent, the starting point is not legislative history; rather, we first look 
to the plain language of the statute, giving common words their ordinary meaning.”  University of 
Kansas Hosp. Authority v. Bd. of County Comm’rs of the Unified Gov’t of Wyandotte 
County/Kansas City, 301 Kan. 993, 998 (2015). 


